Ica Mariehem – Sveriges nya ”Matmecka”!

Ica Mariehem….butiken som idag är en Supermarket blir en Kvantumbutik med stor nyöppning onsdagen 16 november! Det har ju hänt förr, men det här är helt utöver det vanliga…det är rent utav extraordinärt. Först och främst så bygger de en ny butik, och ” de” är inga mindre än syskonparet Sara Brodin och Marcus Holmgren. Detta är verkligen en ”mataffär med atmosfär”! Vi har fått en öppenhjärtlig intervju med Ica-handlaren Sara Brodin.

Mariehem 3

Berätta gärna lite om dig själv, Sara :

– Jag är gift med Olov och har två barn, William 17 år och Denice, 14 år….och katten Zebb. Jag har efter grundskolan gått ekonomisk utbildning på gymnasiet. Därefter så har jag gått flera utbildningar på ICA skolan som t.ex. BLU, FLU, AML och Ica business.

Hur kommer det sig att det blev Ica? :

– Jag började jobba i föräldrarnas butik tidigt tillsammans med mina syson, Carina och Marcus. Vi fick alltid följa med på söndagar och göra det vi kunde från 5 års ålder. Allt ifrån att fronta, fylla på varor, städa, leka ”riktig affär” i kassan, dela ut flygblad m.m….Vi tyckte det var spännande och roligt. Som betalning fick vi välja en glass.
Mamma och pappa, Harriet och Stig Holmgren, startade Ica raketen 1966 och jag och min bror Marcus Holmgren, tog över butiken 1998. Vi har jobbat hela kärnfamiljen ihop i ca 10 år.
Jag har också jobbat ett år på DE som frukt och grönt konsult, diplomerade butiker i Västerbotten och hjälpte dom med planering och försäljning.
– På fritiden så älskar hela familjen att vara i Hemavan och åka skidor. Och på sommaren spelar vi golf tillsammans och tillbringar tid i vår stuga  i Södervik.
Mariehem 1
Sara, ni bygger ju en helt ny butik, Ica Kvantum Mariehem, i Astra Zenicas gamla lokaler. Hur kommer allt detta sig…hur började allting? :
-Det började med att jag läste i tidningen att Balticgruppen hade köpt astras gamla lokaler 2011. Så jag ringde VD:n på Baltic och sa: Hej! Jag heter Sara och driver Ica Mariehem tillsammans med min bror. Och vi vill bli hyresgäst hos er. Och på den vägen är det….
– Det går helt enligt plan och vi ligger i fas, berättar Sara.
Berätta gärna lite om den nya butiken:
– Det känns fantastiskt att få starta och bygga upp en butik från grunden. Vi har satsat stenhårt på frukt och grönt. Där för att hälsa ligger i tiden och det är en stark bidragsgivare till butikens ekonomi, med rätt drift. Därför börjar vi kundvarvet med frukt o grönt.
Sen satsar vi även extra mycket på det ”varma köket” och Cateringen. Vi vill göra det enklare för kunden. Cateringen får även en egen ingång för beställning och utlämning. Där hämtar man också din matkasse.
Mariehem 2
Ni satsar även på ett fräscht Café!? :
– Ja, Café Aptit bygger på ledorden Eko, Lokalt & Hälsa. Detta även med ett riktigt gott barista kaffe och det blir 35 sittplatser.
– Och sen i juice-baren kan man köpa nypressad juice, det blir ”Grab and Go”!
Sara fortsätter berätta om den nya butiken :
– I Brödavdelningen lyfter vi fram vårt eget bakade bröd först och industripackade sedan. I en fantastisk fin och nytänkande inredning från Active Display.
– Vi har ritat butiken själv, jag och min bror, och ledorden har varit ett tydligt kundvarv med Hälsa, Eko och Lokalt.
Hur känns det nu så nära inpå nyöppningen, Sara? :
– Nu väntar vi med spänd förväntan att få möta kunderna i vår butik, och att få höra vad dom tycker och upplever med ”en mataffär med atmosfär”.
Vizuera är som bekant med en stor del i hela detta projektet och har bidragit med Kick-off och flertalet utbildningar för att höja nivån ännu mer….och då är Ica Mariehem en av Sveriges bästa matbutiker med deras fantastiska färskvaror redan idag. Dessutom har Vizueras systerbolag Active Display bidragit med en hel del inredning till Brödavdelningen, Fruktavdelningen och även Mejeriet.
Roger
Vi har frågat Vizueras Roger Eijvergård om hur han tycker det går :
– Detta är något alldeles speciellt och helt utöver det vanliga….både Sara och Marcus har gjort och gör ett fantastiskt arbete i hela detta projektet! Nu är det Umeå som är Sveriges ”Matmecka”, berättar Roger entusiastiskt. Umeå hade redan innan flera riktigt fina färskvarubutiker, men nu kommer Umeå att bli främst i Sverige! Det är verkligen värt att göra ett studiebesök!
Roger fortsätter:
– Vi på Vizuera har fått förmånen att få vara med på Saras och Marcus projekt till en stor del, och det har varit helt fantastiskt att få vara med om det här.
– Jag har ju varit delaktig i Saras och Marcus arbete under en längre tid….jag har under flera år coachat dem och sett dem utvecklas och de är otroligt duktiga…vi har under åren inspirerat varandra! Jag är mycket glad och stolt över att få vara en del av deras resa!
Missa inte nyöppningen av en ”Mataffär med atmosfär”, Ica Kvantum Mariehem, i Umeå onsdagen 16 november! 
Är ni också intresserade av Vizueras utbildningar eller fler samarbeten, så kontakta oss gärna för mer information via vårt kontaktformulär nedan.